Baile Herculane

Descriere sistem de alimentare cu apă şi canalizare exploatarea Băile Herculane
 
A. Sistemul de alimentare cu apa
Apa bruta este preluata din lacul de acumulare Herculane, format pe raul Cerna.
a) Captarea apei brute provenita din lacul de acumulare Herculane este condusa gravitational la Statia de tratare prin intermediul unei aductiuni realizata din conducta de otel Ø500 in lungime de 4,6 Km an de constructie 1987. Instalatia de captare este amplasata in interiorul constructiei Centralei Hidroelectrice, capacitatea captarii este de 135 l/s
b) Statia de tratare a apei este amplasata in zona nordica a localitatii pe malul sting al raului Cerna si are o capacitate de 110 l/s. Statia de tratare se compune din :
-4 decantoare suspensionale unde se realizeaza coagularea cu sulfat de aluminiu si var.
-gospodaria de var : pentru reglarea PH-ului se introduce solutia de var.
-statia de filtre rapide cuprinde 6 filtre sub forma dreptunghiulara.
Statia de Clorinare In cadrul statiei de clorinare dezinfectia cu clor lichid este asigurata prin intermediul unui aparat de clorinare C111 ALDDOS EICHLER GmbH asigurand o capacitate totala de dozare de 0,3 – 0,7 kg clor lichid pe ora.
c) Statia de pompare. Pomparea apei se face cu patru pompe –( 2 pompe GRUNDFOS cu urmatoarele caracteristici H = 48 m ; Q= 130 mc/h; P= 37 Kw; r= 2800 rot./min.)- 2 pompe WILO : H= 55 m; Q = 180mc/h ; P= 37 Kw; r = 3000 rot/min.
Analizele fizico-chimice ale apei se efectueaza in laboratorul propriu, in conformitate cu prevederile Legii nr.458 din 2002, priviind calitatea apei potabile. Activitatea laboratorului se desfasoara continu in trei schimburi si este deservita de personal calificat. Controlul laboratorului consta in : prelevarea probelor,analiza fizica si organoleptica,analiza chimica,prelucrarea rezultatelor si corectarea parametrilor analizati in procesul tehnologic.
d) Retelele de distributie. Gradul avansat de uzura al retelelor de distributie genereaza in prezent pierderi de apa de cca 18 % din debitul de apa furnizat de statia de tratare.
Reteaua de alimentare cu apa are o lungime de 47 Km si este realizata din conducta de otel cu diametre cuprinse intre Ø50- Ø400 mm. Se inregistreaza numeroase avarii in retelele de distributie datorate vechimii acestora,starii de corodare si colmatare. Totalul avariilor inregistrate pe an este de cca 97(din care cca 70% sunt pe reteaua amplasata in partea veche a orasului). La ora actuala populatia orasului este asigurata cu apa potabila in proportie de 99 %.
2. Anul de constructie al aductiunii este 1987,conducta de otel de Ø500 mm fiind in stare buna. Inmagazinarea apei potabile se face in rezervoare de acumulare. Rezervoarele de acumulare sunt din beton monolit cu caracteristiciile : un rezervor de 730 mc (ingropat ),un rezervor de 1500 mc si doua rezervoare de 1000 mc in zona Parc Vicol – ingropate, care necesita lucrari de reparatii.
B. Sistemul de canalizare.
Reteaua de canalizare menajera este in lungime de cca 23,7 Km si este din tuburi de beton de Ø 100- Ø 300 si tuburi ovoid de Ø 500mm. Apele meteorice sunt colectate prin intermediul rigolelor deschise sau prin intermediul gurilor de scurgere si evacuate direct in raul Cerna.Exista zone in care apele meteorice sunt colectate prin intermediul gurilor de scurgere in reteaua de canalizare menajera. Reteaua de canalizare cuprinde 168 camine de vizitare si schimbare a directiei.
C.Epurarea apelor uzate.
Statia de epurare a apelor uzate este amplasata la confluenta raului Cerna cu Belareca. Capacitatea statiei de epurare este de 90 l/sec. Capacitatea de epurare acopera necesarul maxim de 60 l/sec. Statia de epurare se compune din :
- Gratare 3 buc.
- Deznisipatoare 2 buc.
- Decantoare primare 2 buc.
- Concentrator de namol 1 buc.
- Statie de pompare namol primar 1 buc.
- Bazin de aerare 2 buc.
- Decantoare secundare 2 buc.
- Bazine de stabilizare a namolului 2 buc.
- Statie pompare namol stabilizat 1 buc.
- Platforme de uscare namol 3 buc.
Exista un singur depozit de namol deshidratat compus din 4 paturi de uscare namol. Grupul de exploatare al statiei de epurare este o constructie de tip parter avand o suprafata de 32 mp si contine : laboratorul chimic,atelier intretinere si reparatie,magazie si grup sanitar. Exploatarea statiei de epurare are loc in regim continu in trei schimburi a cate 8 ore.
PDF24 Tools    Send article as PDF