Caransebes

Descriere sistem de alimentare cu apă şi canalizare exploatarea Caransebeş
Uzina de apa I preia apa din frontul de captare format din 15 puturi sapate, cu un debit total de circa 75 l/s este în conservare
UZINA DE APA II
Uzina de apa II functioneaza cu apa captata gravitational din lacul de acumulare Zervesti si este amplasata in Caransebes strada Muntele Mic nr. 139.
Conducta de aductiune are o lungime de 5 km si Dn=800 mm.
Uzina de apa este compusa din urmatoarele obiecte:
-statie de filtrare in dublu curent, proiectata pentru o capacitate de tratare de 500 l/s (cinci filtre), din care s-au pus in functiune 3 filtre care prin modificarea solutiei de prindere a crepinelor au o capacitate de tratare de circa 240 l/s ;
-gospodarie de reactivi;
-rezervor de colectare a apei tratate 2 X 5.000 mc, dintre care functioneaza doar unul.
Cota de nivel a amplasamentului statiei de tratare avand capacitatea proiectata de 500 l/s si a rezervoarelor de 5000 mc este suficient de inalta pentru a asigura gravitational alimentarea cu apa a localitatii.
Instalatiile tehnologice bazate pe sistemul de filtrare in dublu curent sunt concepute ca treapta unica de tratare a apelor cu turbiditate, in general, redusa.
Filtrele cu dublu curent se compun in principiu dintr-un prefiltru care functioneaza in regim ascendent si cumuleaza functiile de masa de contact si reactie si de treapta de limpezire grosiera suplinind astfel camera de reactie si decantorul din schema statiei de filtrare clasica.
Peste prefiltru sunt suprapuse doua straturi cu filtrare cu sensuri de filtrare ascendent, respectiv, descendent care au functia de limpezire a apei prefiltrate.
Descrierea fluxului:
Apa bruta se distribuie la cuvele de filtrare dintr-o galerie de distributie prin conducte pe care sunt montate regulatoare de debit.
Apa bruta tratata cu reactivi coagulanti si adjuvanti de coagulare este distribuita la filtri printr-un sistem de distribuire alcatuit dintr-o galerie longitudinala de distributie si o retea de tevi ramificate din aceasta galerie si prevazute cu crepine.
Apa parcurge in sens ascendent stratul suport de pietris, unde are loc reactia si formarea microflocoanelor si in continuare stratul de prefiltru, unde are loc limpezirea preliminara.
Parte din apa prefiltrata este colectata de sistemul de tevi cu crepine si este condusa la partea superioara a cuvei de filtru, de unde in sens descendent se filtreaza prin startul de nisip, restul de apa prefiltrata trecand direct prin stratul de filtru inferior in sens ascendent.
Sistemul de tevi cu crepine colecteaza apa filtrata pe cele doua sensuri si o conduce in afara cuvei de filtrare.
Aerul si apa de spalare se introduce in galeria de distributie longitudinala si se distribuie apoi prin reteaua de tevi cu crepine, fiind colectata de jgheaburile prevazute lateral pe peretii filtrului precum si de cel prevazut deasupra galeriei longitudinale a filtrului.
Filtrele cu dublu curent pot functiona in conditiile unor ape cu continut maxim de suspensii de 100 mg/l, cu viteza normala de 10…12 m/h asigurand cicluri de functionare bune si o limpezire a apei sub 5 grade NTU (turbiditate).
Spalarea filtrelor se face in doua etape, sa curete prefiltrul si ulterior intregul filtru. Spalarea filtrelor se face la o presiune de 14l/s (apa)x mp si 18 l/s (aer)x mp iar durata spalarii este de 12…14 minute.Suprafata unui filtru este de 42 mp.
Aerul si apa de spalare se introduce in galeria de distributie longitudinala si se distribuie apoi prin reteaua de tevi cu crepine, fiind colectata de catre jgheaburile prevazute lateral pe peretii filtrului precum si de cel prevazut deasupra galeriei longitudinale a filtrului.
Golirea galeriei de distributie se face printr-o conducta cu Dn 100 care debuseaza in galeria de apa murdara.
Apa filtrata este colectata si trimisa in rezervorul de apa printr-o conducta cu
Dn 400.
Pentru realizarea procesului de coagulare a particulelor coloidale din apa , se realizeaza tratarea cu solutie depoliclorura de aluminiu( Pluspac).
Din rezervoarele de Pluspac cu ajutorul unei pompe de tip ALLDOS D 76327, cu un debit Q= 35l/s la o presiune P= 10 bar si un motor cu putere P=0,09 kw la 1365 rot/min, prin injectie directa in coloana de aductiune cu diametru de 800 se realizeaza tratarea apei brute, proces ce are loc pe traseul coloanei si in filtrele in dublu curent.
Aceasta pompa se poate regal in functie de turbiditatea apei brute.
Pentru reglarea pH-ului apei se introduce solutie de var.
Concentratia solutiei de lapte var este de 1%.
Solutia de lapte de var este refulata la aparatul de dozare, printr-o statie de pompare.
Dezinfectarea apei se realizează cu clor gazos prin intermediul unor aparate de clorinare.
Distributie apă
Sistemul de distributie al apei in municipiul Caransebes este constituit din conducte de: otel, fonta, azbociment, si are dispozitie inelara in circuit deschis, fiind amplasta la o adancime de 1,3 – 2,2 m.
Lungimea arterelor principale:
Dn 300 otel si Dn 400 otel si azbociment – 14,752 km
Retele de distributie din otel, fonta, zinc cu dimensiuni intre 50 si 200 mm, in lungime totala de 36,67 km.
Colectare ape uzate
Apele uzate colectate din municipiul Caransebes printr-o reţea de canalizare în sistem majoritar unitar se descarcă în Râul Timis după parcurgerea instalaţiilor din cadrul staţiei de epurare.
Reteaua de canalizare a municipiului Caransebes are o lungime de 31,775 km din care reteaua pentru ape uzate menajere are o lungime de 27,475 km iar reteaua pentru ape meteorice are 4,3 km.
Statia de epurare
Canalul public care aduce apele de pe vatra municipiului Caransebes are diametrul de 800 mm.Acesta intra intr-un camin dreptunghiular cu dimensiunile de 1,4 x 2,0 m.
Din camin pornesc doua canale: unul cu diametru de 600 mm – canal care are rolul de a putea descarca apele uzate direct in raul Timis in cazul avariei statiei de epurare si un alt canal deschis, de 60×80 cm, care conduce apele uzate la obiectele statiei de epurare.
Tot din acest camin pleaca un al treilea canal cu dimensiunile de 60×80 cm prevazut cu o stavila; astfel s-a dat posibilitatea curatirii canalelor de aducere a apei in statie fara sa fie necesara scoaterea intregii statii existente in functiune.
Gratarul cu curatire manuala are rolul de a retine suspensiile mari aduse in apele uzate.
Deznisipatorul orizontal prevazut are doua compartimente cu lungimea de 9 m si latimea de 95 cm.
Separarea functionarii unuia sau altuia din compartimente se realizeaza prin intermediul unor stavile cu dimensiunile de 60×80 cm, amplasate atat la intrare, cat si la iesirea din deznisipator.
Separatorul de ulei si grasimi este o constructie din beton armat formata din doua bazine dimensionate la debitul maxim orar, astfel incat prin insuflarea de aer substantele grase (uleiuri grele, produse petroliere) sa fie separate de apele uzate.
Grasimile separate se colectează pe platformele de nămol.
Decantoarele radiale primare sunt bazine din beton armat cu diametru de 2 m, de forma circulara, in care apa este introdusa printr-un tub central si este distribuita radial, curgand spre periferia bazinului, unde deverseaza intr-un canal periferic de colectare. De aici apa este condusa mai departe la celelalte prelucrari. Evacuarea depunerilor se realizeaza cu ajutorul podului raclor mobil cu razuitoare, namolul se colectează pe platformele de nămol.
Bazinul de aerare este o constructie din beton armat cu dimensiunile in plan de 40×16 m si adancimea de 3,70 m. Numarul total al acestor aeratoare este de 10 bucati, din care in prezent functioneaza numai trei.
Decantoarele radiale secundare sunt identice constructiv cu cele primare. In momentul de fata functioneaza un singur decantor radial secundar intrucat cel de-al doilea nu este prevazut cu pod raclor.
Din camera de distributie, apa este condusa la decantorul secundar prin intermediul unui canal cu dimensiunile de 60×50 cm.
Distributia apei in decantor se face printr-o conducta cu diametrul de 500 mm amplasata la baza decantorului, din care apa este deversata radial.
Curatarea namolului depus pe fundul decantorului si a spumei care se formeaza la suprafata apei se realizeaza cu ajutorul podului raclor. Colectarea apelor din decantor se face printr-un canal deschis, realizat pe circumferinta decantorului si condusa apoi la bazinul de contact.
Pentru colectarea uniforma a apei uzate in decantor, jgheabul de colectare este prevazut cu deversor triunghiular, montat la aceiasi inaltime pe toata circumferinta decantorului.
Namolul rezultat este colectat pe platformele de namol.
PDF24 Tools    Send article as PDF