Otelu Rosu

Descriere sistem alimentare cu apă şi canalizare exploatarea Oţelu Roşu
 
A. Sistemul de alimentare cu apa
a) Captarea apei brute se face din urmatoarele baraje:
-barajul de priza cu inaltimea de 3,5 m (de la Magura) din care se poate capta debitul de 2300mc/h (640l/s).
-barajul Poiana Marului realizat pana la o inaltime de 126m, volumul lacului de acumulare este de 96mil.mc.
-barajul Bratova cu o inaltime de 9m, realizat pentru golirea lacului de acumulare de la Poiana Marului.
Barajul de la Magura (Crasma) apertine fostei intreprinderi siderurgice de al Otelu- Rosu (actualmente S.C.GAVAZZI STEEL SA ).
De la captare apa este condusa la un desnisipator orizontal amplasat la 500m aval de captare cu o capacitate de 550l/s.
Apa este transportata prin doua conducte, una de 500mm si alta de 600mm de azbociment.
Racordul de apa pentru potabilizare s-a realizat in ambele conducte de apa industriala, astfel incat alimentarea uzinei de apa Otelu- Rosu se face gravitational.
Conducta de aductiune DN400 face legatura intre punctul de priza si statia de tratare pe o lungime de 400m si urmareste ca traseu aductiunea de apa industriala, conducta fiind din tuburi de beton si datorita deselor avarii care s-au produs s-a mai executat o conducta metalica DN400 pe un traseu paralel.
b) Tratarea apei este primul obiectiv din zona amonte a uzinei de apa. Din probele examinate din apele raului au rezultat materii in suspensie impunindu-se tratarea apelor din sursa de suprafata. Aici se desfasoara urmatoarele procese tehnologice:
 1. primirea apei desnisipate si amestecul ei cu reactivi;
 2. masurarea debitului ;
 3. prepararea si dozarea coagulantului;
 4. prepararea si dozarea laptelui de var;
Camera de amestec este alcatuita din 5 sicane puse la 45 grade Celsius fata de peretii laterali. Ea asigura o buna amestecare intre coagulanti si apa bruta.
Apa raului fiind de munte, care nu are suspensii decat in perioadele ploioase, trebuie tratata cu coagulant, utilizindu-se pentru tratare policlorura de aluminiu ( Pluspac).
Doza de Pluspac este in functie de cantitatea de suspensii din apa, determinindu-se in laborator.
Din casa operatiunilor chimice exista o incapere amenajata pentru operatia de preclorinare.
Preclorinarea se realizeaza prin contactul direct al clorului gazos cu apa bruta in camera de sicane. Aceasta este o constructie de beton armat compusa din canale deschise cu trasee in sicane pentru un timp de stationare a apei de 15 minute. Este amplasata in aval de casa operatiunilor chimice, iar instalatiile hidrotehnice asigura spalarea camerei de reactie, facandu-se spalarea de 3 ori pe an, in special toamna si primavara.
Operatia de decantare este realizata in sistemul decantor format de 6 decantoare de 2m latime, 30m lungime si au fost calculate pentru un debit de 150 l/s., pentru o viteza de curgere a apei in decantor de 0,005m/s. si o viteza de sedimentare a particulelor in suspensie de 0,05m/s.. Sunt amplasate in aval de camera de reactie, fiind alimentate printr-un canal de aductiune. Spalarea decantoarelor se face de doua ori pe an cu apa decantata ce intra prin stutul si vana aval a decantorului. Evacuarea apei uzate se face printr-un stut cu vana la reteaua de golire preaplin.
Apa decantata este transferata gravitational, prin conducta de legatura intre decantor si casa filtrelor, pe o lungime de 30m, avind un camin de golire racordat la canalul de golire preaplin.
In casa filtrelor apa decantata se filtreaza pentru a retine suspensiile ce au ramas dupa decantare. Filtrarea se face in filtrul rapid deschis avand ca strat filtrant nisip cuartos. Conform procesului tehnologic de imbunatatire a calitatii apei, in casa filtrelor se desfasoara urmatoarele operatiuni:
 1. filtrarea apei decantate
 2. sterilizarea cu clor gazos
 3. alimentarea cu apa a statiei de tratare
 4. aductiunea apei decantate si distribuirea ei la filtre
 5. spalarea filtrelor
 6. evacuarea apelor provenite din spalare
O constructie auxiliara o constituie putul de aspiratie, fiind un rezervor de beton armat cilindric, unde este montat sorbul de valva de pe conducta de aspiratie a pompelor, deoarece putul este alimentat din rezervorul de 2500 mc.
Filtrele sunt calculate conform STAS 3602-72 avind o viteza de filtrare de 100 l/s. si o suprafata de 24mp.
Sunt prevazute trei filtre, doua in functie, unul de rezerva. Filtrele sunt in rezervoare, impartite in incaperi de sectiuni dreptunghiulare, prin pereti de beton ce suporta placile cu crepine, care constituie stratul drenant al filtrelor. De la partea superioara a crepinelor se asaza stratul drenant superior, constituit din nisip cuartos de 1,00 micrometri iar coeficientul de neuniformitate de maxim 2.
Spalarea filtrelor se face la maxim 72 ore de functionare cu contracurent de aer si apa, spalarile fiind mult mai dese in functie de suspensiile din apa.
Dezinfectia apei se face intr-o statie de clorinare echipata cu instalatii de preparare, dozare si control a solutiei concentrate cu apa si clor. Amplasarea instalatiei s-a facut intr-o incapere speciala cu intrarea separata si complet izolata.
Contactul apei filtrate cu solutia de clor se face in rezervorul de acumulare de 2500 mc si este de minim 2,5 ore.
Statia de clorinare este prevazuta cu trei aparate de clorinare tip CC1, unul in functie si doua de rezerva, cu o functionare continua. Alimentarea cu apa a statiei, se face de la instalatia de hidrofor.
Pentru asigurarea primenirii aerului la statia de clorinare si depozirul de clor, sunt montate trei vantilatoare. Doza de clor folosita pentru clorinarea apei filtrate este de 0,5-1,5 mg/l, astfel cala capat de retea, sa existe cel putin o concentratie de 0.5 mg/l.
Inmagazinarea volumului de apa clorinata se face intr-un rezervor din beton armat, in constructie semiingropata. Este prevazut cu o mira pentru masurarea nivelului apei. Pentru asigurarea calitatii apei, rezervorul este spalat si dezinfectat de doua ori pe an, spalarea facandu-se cu jet de apa clorinata.
Reteua de distributie
 1. Racordarea statiei de tratare la reteaua de distributie catre consumatori se realizeaza prin doua bretele avind diam.300mm, respectiv una de diam.400mm ce asigura debitul necesar zonei centrale a orasului Otelu-Rosu.
Reteaua de distributie a orasului este partial inchisa si partial ramificata.
Strada Republicii reprezinta axul retelei de distributie, in ea este pozata o conducta de diam.219mm in zona amonte si doua conducte de diam.150mm in zona aval spre Glimboca care se alimenteaza din aceeasi sursa.
In zona Valea Ohabii nu exista retea de distributie a apei.
Lungimea retelelor de apa insumeaza cca.42km.
Reteaua de distributie a apei are diamatre cuprinse intre 300 mm si 50 mm functie de consumatori si calitati diferite ale materialelor.
B. Sistemul de canalizare
3. Canalizarea manajera preia debitul apelor uzate printr-o retea de canale avand doua trasee principale in sistem separativ: unul porneste din zona Gai, strabate zona centrala (a blocurilor) si face jonctiunea cu cel de-al doilea canal ovoidal de 600/900 mm in aval de localitate. Al doilea traseu principal urmareste str.Republicii pe o parte a strazii, apoi faleza raului Bistra pana in aval de localitate, in diametru de 400mm.
Legatura dintre canalizarea orasului si statia de epurare se realizeaza prin ovoidul (600/900 mm ) pozat ingropat.
Apele menajere uzate din incinta societatii siderurgice sunt colectate de colectorul orasului cu DN 500, dupa ce subtraverseaza raul Bistra.
Lungimea retelelor de canalizare a apelor uzate menajere este de 22 km din care retelele pe strazile orasului de 17 km.
Apele uzate aduse prin reteaua de canalizare sunt preluate la intrarea in statie la camera de intrare.
C. Statia de epurare
Camera de intrare este o constructie din beton armat si are rolul de a dirija apele uzate catre obiectivele Statiei de epurare sau in cazul unor defectiuni ale acesteia face posibila by-pass-area obiectivelor avariate.
Camera de intrare este prevazuta cu doua stavile din lemn care permit inchiderea alternativa a celor doua canale. La functionarea normala a Statiei de epurare, stavila de pe canalul de ocolire se afla in pozitia ‘inchis’ .
Din camera de intrare apele intra in canalul Parschall. Canalul Parschall este o constructie din beton armat amplasat pe canalul de aductiune a apei uzate si are rolul de a masura debitul apelor uzate care intra in statia de epurare.
In continuare suspensiile mari din apele uzate sunt retinute pe un gratar metalic.
Gratarul este format din bare metalice cu interspatii de 40mm, inclinate la120 grade fata de directia de scurgere a apei. Curatirea gratarului se face manual cu grebla. Suspensiile curatate de pe gratar se vor indeparta cu roaba. Transportul apelor uzate de la gratar la deznisipator se face prin intermediul unui canal deschis cu latimea de 60 cm si adincimea de 1,10 m.
Pentru separarea din apele uzate a nisipurilor cu dimensiunile de 0,2 – 2,0 mm, a fost prevazut un desnisipator orizontal cu doua compartimente, ambele fiind active, deoarece ele trebuie sa fie golite si curatate alternativ evitandu-se intrarea in putrefactie a unuia dintre ele. In deznisipator se retine 65-75% din cantitatea de nisip pe care o contin apele reziduale. In continuare apele uzate sunt dirijate printr-un canal deschis in separatorul de grasimi. Separatorul de grasimi este o constructie din beton armat cu doua compartimente active.
In separatorul de grasimi se realizeaza separarea componentelor din apele uzate care au densitatea mai mica decat densitatea apei.
Curatirea separatorului de grasimi se face cu o paleta cu sita, iar materiile indepartate se transporta cu roaba pe platforma de depozitare a namolului.
Din separatorul de grasimi apele uzate sunt conduse la decantorul primar printr-un canal deschis din beton cu inaltimea de 1 m si latimea de 60 cm.
Decantoarele primare, in numar de patru sunt de tip Imhoff pentru 2500 locuitori.
Apa uzata este adusa la partea superioara a decantorului etajat, in jgheaburile de decantare.
Jgheaburile de decantare prin care curge apa uzata indeplinesc functiile decantorului orizontal si in ele are loc depunerea materiilor sedimentabile. Acestea trec in spatiul de fermentare prin fanta longitudinala de la fundul jgheaburilor. Marginile inferioare ale aripilor jgheabului se petrec una peste alta nelasand particulele mai usoare si gazele (ce se formeaza in timpul fermentarii) sa petrunda in jgheaburile decantoare si impiedicand astfel amestecarea apei decantate cu produsele fermentarii.
Admisia apei uzate in canalul de distributie al decantorului se face printr-o conducta cu DN300 mm. Iesirea apei din decantor se face peste un deversor.
La intrarea si iesirea apei din jgheabul decantor se prevede un perete transversal semiinecat pentru repartizarea uniforma a apei pe intreaga sectiune a jgheaburilor decantoare, respectiv pentru retinerea la suprafata a materiilor plutitoare.
Intre nivelul inferior al jgheaburilor de decantare si nivelul superior al spatiului de fermentare s-a prevazut un spatiu neutru, avind o adancime de 0,5 m.
De asemenea peste nivelul apei in jgheaburile de decantare s-a prevazut o inaltime de siguranta de 0,3 m pentru compensarea fluctuatiilor de debit, in anumite perioade de virf cu debite mari. In bazinul de fermentare al decantorului cu etaj are loc fermentarea depunerilor. La terminarea timpului de fermentare, namolul este mineralizat.
Acest namol mineralizat se prezinta ca o masa omogena cu aspect grauntos de culoare neagra sau cenusiu inchis cu miros slab de gudron.
Un astfel de namol curge usor si pierde repede apa.
Evacuarea namolului se face intr-un camin de namol cu ajutorul unei conducte sifon de DN 300 mm pe baza diferentei de presiune. Caminul de namol este un camin tip, prevazut cu o vana pe conducta de intrare in camin. El trebuie sa fie cat mai aproape de decantor. Din caminul de namol, namolul se evacueaza gravitational pana la statia de pompare a namolului.
Statia de pompare a namolului are rolul de a pompa namolul sosit de al decantorul primar la platforma de uscare a namolului.
Statia de pompare a namolului este prevazuta cu doua camere:
-camera uscata, in care sunt amplasate pompele de transport a namolului;
-camara umeda, in care se inmagazineaza namolul;
Din camera umeda a statiei de pompare, namolul este transportat cu ajutorul pompelor pe platformele de uscare a namolului.
Platformele de uscare a namolului sunt terenuri amenajate prin ingradirea lor cu garduri din beton.
Evacuarea namolului de pe platforme se face semi-mecanizat.
Apele epurate, inainte de a fi conduse catre emisar sunt clorinate cu clorura de var. Clorinarea se face prin intermediulunui bazin prevazut cu un robinet cu picurator.
www.pdf24.org    Send article as PDF