Moldova Noua

Descriere sistem de alimentare cu apă şi canalizare exploatarea Moldova Nouă
 
Sistemul de alimentare cu apă
In prezent oraşul Moldova Nouă dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă inclusiv distribuţie, realizat în anii 1965-1988, integrat cu oraşul Moldova Veche.
Schema generală a alimentării actuale cu apă este următoarea:
Sursa de apă a oraşului Moldova Nouă este subterană şi este formată din 39 de foraje cu adâncimi cuprinse între 15 şi 30 m din care 20 sunt funcţionale, 13 fiind echipate cu pompe grundfos cu P = 4,5 kw, Q = 50 mc/h şi H = 20 m ( 5 buc.) şi pompe HB cu P = 9,5 kw, Q = 50 mc/h şi H = 20 m ( 8 buc), iar 7 foraje sunt arteziene.
Apa pompată din foraje este colectată într-un bazin de 1000 mc aflat în subsolul uzinei de apă, unde se face clorinarea şi de unde este preluată de pompe submersibile imersate în bazin, pompe grundfos P = 75 kw, Q= 180 mc/h, H = 80 m ( 2 buc ) şi o pompă KSB cu P = 75 kw, Q = 180 mc/h, H = 80 m. Cu ajutorul acestor pompe apa este pompată printr-o conductă DN 400 mm, în 3 bazine grupate, cu capacitate totală de 2.500 mc aflate deasupra cartierului Moldova Veche. De aici apa este distribuită gravitaţional prin 2 conducte, două cu DN 250 mm
Această sursă de apă deserveşte doar Ora;ul nou şi Cartierul Moldova Veche, datorită pierderilor mari, apa nefiind suficientă şi pentru Cartierul Moldova Nouă.
Cartierul Moldova Nouă are ca sursă de apă Galeria de mină Suvarov şi bazinul de captare de la Grota haiduculor de unde, prin cădere liberă, printr-o conductă cu DN 200 mm, este alimentat cu apă brută, apă care din punct de vedere fizico-chimic are caracteristici de potabilitate dar pentru a putea fi livrată ca apă potabilă.
Tot în Cartierul Moldova Nouă există o sursă de apă de adâncime, care cu ajutorul unei pompe submersibile HB cu P = 7,5 kw, Q = 35 mc/h, H = 30 m , alimentează Strada Boşneag, aproximativ 40 de consumatori, după un program de pompare de 6 ore / zi.
Sistemul de canalizare
Lungimea sistemului de canalizare este de 17 km. Deversarea se realizeaza direct în emisar –fluviul Dunărea prin 2 guri de deversare pentru cartierul Oraşul nou.
Pentru cartier Moldova Veche deversarea se realizează direct în pîraul Boşneag.
PDF24    Send article as PDF