Epurăm apele uzate

Este vital pentru calitatea vieții într-o comunitate ca sistemul de canalizare să funcționeze tot timpul fără întreruperi și de aceea pe lângă monitorizarea și verificarea permanentă a indicatorilor fizico-chimici ai apelor uzate, AQUACARAȘ, dispune de o serie de dotări la înalte standarde europene, dispuse să uşureze procesul de detectare şi remediere a pierderilor şi disfuncţionalităţilor în reţelele de apă şi canalizare. În acest scop se folosește un sistem de televiziune cu circuit închis (denumirea fiind preluată din limba engleză – Closed-circuit television-) acronimul folosit fiind CCTV, pentru inspectarea acestor rețelelor de canalizare. Aceasta este una dintre cele mai performante aparaturi din dotare,  care se utilizează pentru a confirma integritatea rețelelor de canalizare pentru ape uzate, pluviale, industriale, noi canale de scurgere cât și pentru rețelele de apă. 

 Operatorii și inginerii care lucrează cu aceste aparate, acumulează  date și informații din inspecțiile video, astfel încât la finalul unei astfel de inspecții, rezultatele pot fi transmise sub formă de raport, bază de date sau suport video  pentru beneficiar, constructor, client, etc.

 

AquaCaraș SA are mereu grijă ca rețeaua de canalizare să funcționeze la cei mai buni parametri, însă adevărul este că nu putem face acest lucru fără ajutorul fiecărui cetățean. Eficiența sistemului depinde în mare măsură și de comportamentul pe care îl aveți în utilizarea lui zilnică. Iată câteva moduri simple prin care puteți contribui:

– Nu folosiți toaleta drept coș de gunoi. Resturile alimentare, deșeurile sau mici materialele de construcții formează cu ușurință blocaje în canalizare. Cârpele, vata medicinală, majoritatea produselor de igienă, chiar și părul sunt cei mai mari dușmani ai conductelor și țevilor de evacuare. Fibrele lor se agață de orice neregularitate a pereților interiori, ceea ce duce la blocaje. Află mai multe aici: www.povesticufinalfericit.ro

– Nu acoperiți capacele căminelor de racord. Căminele de vizitare sunt locurile prin care operăm întreținerea rețelei. Atunci când sunt blocate sau obturate, intervenția specialiștilor AQUACARAȘ durează mai mult și e cu mult mai dificilă, spre deserviciul nostru, al tuturor.

Dacă sesizați un capac de cămin spart, lipsă sau distrus vă rugăm semnalizați-l cât mai vizibil și sunați la  Dispeceratul Central al AQUACARAȘ la numerele de telefon 0255/215643 sau 0766 341 274.

 

OBIECTE ȘI SUBSTANȚE CARE NU TREBUIE ARUNCATE NICIODATĂ ÎN CANALIZARE:

Vopseaua – folosiți întreg conținutul cutiei de vopsea sau donați-o altcuiva spre folosire, în cazul în care v-a mai rămas. O puteți arunca la gunoi, dar doar după ce s-a uscat în întregime.

Medicamente – nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau chiuvetă, pentru că substanțele chimice care ajung în apă sunt greu de epurat. Dacă nu găsiți o farmacie care să colecteze medicamente expirate, atunci asigurați-vă că sunt sigilate atunci când le aruncați la gunoi.

Produsele cosmetice şi de igienă personală – Trebuie aruncate doar la gunoi, niciodată în vasul de toaletă sau chiuvetă.

Uleiul alimentar și grăsimea de gătit – Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoși poluanți și din această cauză aruncarea lui în sistemul de canalizare este ilegală în Uniunea Europeană. Cel mai sigur mod de a scăpa de uleiul de gătit este să apelați la o firmă specializată în reciclare.

Produse electrocasnice şi baterii – Există spații speciale pentru colectarea și reciclarea bateriilor în majoritatea magazinelor mari şi a supermarketurilor. Folosiți-le cu încredere.

Conţinutul foselor septice – trebuie preluat doar de firme specializate care au acorduri de preluare cu AQUACARAȘ pentru deversare în locuri special amenajate. Conţinutul lor nu poate fi aruncat oriunde în canalizare, deoarece poate echivala cu o bombă epidemiologică la nivelul orașului.

 

Ajută-ne să păstrăm orașul sănătos!

Ai fost martor la o deversare ilegală în rețeaua publică? Te rugăm sesizează cât mai repede problema pentru a limita pagubele. Scrie în formularul de aici.

Ape meteorice

AQUACARAȘ  se ocupă și de preluarea apelor rezultate în urma ploilor sau a altor fenomene meteo. Apele meteorice ajung în rețeaua de canalizare, de unde sunt conduse spre Stațiile de Epurare.