Punct de vedere referitor la desele avarii  ale rețelei stradale de alimentare cu apă,  în Cart. Țerova

 

    Lucrarea de extindere a Rețelei de Alimentare cu Apă pentru Cartierul Țerova a fost finalizată în anul 2010, în cadrul Proiectului ISPA- Antreprenor General: S.C.Hidroconstrucția S.A.

După preluarea rețelelor, în exploatare, s-au constatat:

  •             Erori de proiectare:

 

  •      Alegerea conductei tip PHD-PN6 a fost făcută neținându-se cont de presiunea nominală de lucru pentru Cart. Țerova-(presiunea de 7 bar…la conductele tip PHD-PN6, grosimea peretelui conductei rezistă la max.6 bar)
  •      Lipsa regulatoarelor de presiune
  •     În 2008 și 2009, când a fost definitivat proiectul de execuție al lucrării, s-a acceptat patul de zgură. Normativele în vigoare, la acea dată, nu specificau interzicerea folosirii acestui material pentru patul și umplutura conductelor pozate. S-au respectat indicatorii de granulație și indicii de fricțiune.( în timp, zgura, fiind un material puternic anhidru, prin adiție de apă, a devenit rigidă, încorsetând conductele și nepermițând dilatarea lor)

                             Consețințe

                         Îmbătrânirea prematură a conductelor a dus,în ultimi doi ani, la incidența crescută a microfisurării și apariției crevaselor datorate                 cedării suportului structural.

                             Soluții de remediere

  •         În 2016 am montat regulator de presiune pe magistrala ce alimentează Țerova și, ulterior, reducătoare de presiune pe rețelele stradale.
  •        La fiecare intervenție,de aprox 10 luni, s-a decis ca, în loc de repararea spărturii cu o mufă electrosudabilă,să decopertăm o porțiune mai mare de conductă și să înlocuim un tronson de 6-10 m cu PHD-PN10(rezistă la presiuni de10 bar) . Am avut cazuri când, după probele de presiune, în câteva ore, după ce am pus umplutura și am refăcut carosabilul, să cedeze conducta veche la câțiva zeci de centrimetrii de îmbinarea cu cea nouă. Actualmente, am reușit să înlocuim aprox. 50% din vechea conductă, pe magistrale. Înainte de venirea iernii, vom reuși să înlocuim, practic, bucată-cu-bucată, toate magistralele din Țerova.

 

       Desele avarii pe conductele magistrale, necesită timpi de remediere mai mari, fiind necesară săpătură mecanizată pe o lungime de cel puțin 8-9m, pentru a putea înlocui, cel puțin un tronson(6m) de conductă.

      Dăm asigurări utilizatorilor din acest areal că, acest inconvenient al întreruperilor furnizării apei, va fi depășit, cel târziu, la începutul anotimpului rece.